Logo
US English

Искате да знаете повече за вашия автомобил. Искате да знаете повече за превозното средство, което купувате. Намерете нужната Ви информация по-долу.

Listen to SZ Ned's music on Spotify  

Какво е VIN номер?
Съкращението идва от английски (Vehicle Identification Number) и буквално преведено означава "Идентификационен номер на превозно средство". То е номер който се състои от 17 характера (цифри и букви), както е дефинирано от международната организация за стандартизацията (ISO).

Къде може да бъде намерен?
Обикновено е поставен под формата на метална пластинка между таблото на автомобила и предното стъкло, на касата на шофьорската врата и естествено в документите на МПС (моторно превозно средство).

Основното предназначение на серийния номер е да служи за идентификация на превозно средство. Ползвайки го обаче можем да придобием много друга странична информация за превозното средство.

  • Придобиване на информация за това, кой е производителя на превозното средство
  • Информация за това каква е годината на производство на автомобила
  • Информация къде е произведен
  • Проверка дали превозното средство не е тествано за устойчивост на разрушаване и др.

Кратка история:
Първа система:
1949г. до юли 1964г.

Иденфикационният номер на МПС за този период съответства на серийния номер на производство. Информацията, която може да бъде придобита, е само какъв модел е превозното средство.

Втора система: Август 1964г. до юли 1980г.

Идентификационният номер на МПС за този период включва модела на превозно средство и годината на производство, в едно със серийния номер. Първите две цифри показват модела, третата цифра - годината, а четвъртата - серийния номер.
През периода 1965г. - 1969г. превозните средства имат 9-цифрен Идентификационен номер, освен в случая в който производството превиши 1 милион. В такъв случай номерът е 10-цифрен, с четвърта цифра 1.
През периода 1970г. - 1979г. превозните средства имат 10-цифрен Идентификационен номер, с четвърта цифра 2 или 3.
През 1980г. МПС имат 10-цифрен номер с трети знак буквата "А".

Трета система: от 1981г. до сега (ISO стандарт 3779 от февруари 1977г. с последна ревизия от 1983г.).

Идентификационния номер на МПС сега се състои от 17 знака, като включва не само годината, модела и сериен номер, а също така страната на производство, стил на купето, вид на двигател, спирачна система и производител. VIN номерът съдържа три части :
- WMI (World Manufacturer Identifier) - световен идентификатор на производителя. Чрез него се идентифицира уникално производителя на превозното средство. WMI съставя първите три позиции на Идентификационния номер, освен когато производителя произвежда по-малко от 500 МПС на година. В този случай третия знак е винаги 9, а и 12-тия, 13-тия и 14-тия се използват към втората част от WMI.

- VDS (Vehicle Descriptor Section) - Секция за описание на МПС. Тя се състои от 6 знака от 4-ти до 9-ти и може да бъде използвана от производителя за идентифициране на атрибути на превозното средство.
- VIS (Vehicle Identifier Section) - Секция за идентифициране на МПС. Последните 8 знака на номера се използват за идентифициране на конкретното превозно средство. Последните 4 знака са винаги цифрови.

 

eXTReMe Tracker

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!


Декодирай Идентификационния номер тук:

Въведи номер: